Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy posolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w dość cienki okrąg.
Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i wykładamy resztę nadzienia.
Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ścisło, aby para mogła swobodnie ulatniać się.
Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut.
Masa z ziemniaków po upieczeniu jest dość luźna, więc można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, nam odpowiada bez dodatku.
Komentarze do przepisu (3)
W sobotę mamy zamiar coś... Czytaj całość »
W sobotę mamy zamiar coś tam w nim robić i być może też en kurczak by się sprawdził, ale lepiej wcześniej zapytać :)
Zrobimy, w takim razie, to co wcześniej planowaliśmy, a kurczak poleci kiedyś wg Twojego... Czytaj całość »
Zrobimy, w takim razie, to co wcześniej planowaliśmy, a kurczak poleci kiedyś wg Twojego przepisu :)