Podudzia " zapakowane " w ciasto

Podudzia  zapakowane  w ciasto
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Prosta i zarazem efektownie wyglądająca potrawa. Mojemu tam pasuje :)

Składniki

  • mąka pszenna 200 g drożdże 20 g
  • letnie mleko 70 ml olej rzepakowy 25 ml
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka
  • cząber 1/3 łyżeczki pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
  • 1 żółtko jaja
  • nadzienie : podudzia z kurczaka 2 sztuki bez skórki ziemniaki 3 średniej wielkości
  • ząbki czosnku 2-3 sztuki 1 spora cebula biała
  • oliwa z oliwek 1 łyżka sól do smaku
  • majeranek 1 łyżeczka pieprz cytrynowy ok. 1/2 łyżeczki
  • czosnek staropolski ok. 1/3-1/2 łyżeczki szynka wędzona 2 plastry
  • mąka ziemniaczana ( opcjonalnie )

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy posolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w dość cienki okrąg.
    Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i wykładamy resztę nadzienia.

    Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ścisło, aby para mogła swobodnie ulatniać się.
    Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut.
    Masa z ziemniaków po upieczeniu jest dość luźna, więc można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, nam odpowiada bez dodatku.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 07 września 2017
Tak się zastanawiam, czy ten przepis sprawdziłby się z ciastem francuskim, hmm? ;)
W sobotę mamy zamiar coś... Czytaj całość »
Tak się zastanawiam, czy ten przepis sprawdziłby się z ciastem francuskim, hmm? ;)
W sobotę mamy zamiar coś tam w nim robić i być może też en kurczak by się sprawdził, ale lepiej wcześniej zapytać :)
KORAL 07 września 2017
Ja odradzam. Przede wszystkim będzie kłopot z uzyskaniem stabilnej i ładnej falbanki na górze. Ciasto francuskie... Czytaj całość »
Ja odradzam. Przede wszystkim będzie kłopot z uzyskaniem stabilnej i ładnej falbanki na górze. Ciasto francuskie po prostu opadnie :)
Nevermore 07 września 2017
Dzięki za info.
Zrobimy, w takim razie, to co wcześniej planowaliśmy, a kurczak poleci kiedyś wg Twojego... Czytaj całość »
Dzięki za info.
Zrobimy, w takim razie, to co wcześniej planowaliśmy, a kurczak poleci kiedyś wg Twojego przepisu :)
Składniki
  • mąka pszenna 200 g drożdże 20 g
  • letnie mleko 70 ml olej rzepakowy 25 ml
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka
  • cząber 1/3 łyżeczki pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
  • 1 żółtko jaja
  • nadzienie : podudzia z kurczaka 2 sztuki bez skórki ziemniaki 3 średniej wielkości
  • ząbki czosnku 2-3 sztuki 1 spora cebula biała
  • oliwa z oliwek 1 łyżka sól do smaku
  • majeranek 1 łyżeczka pieprz cytrynowy ok. 1/2 łyżeczki
  • czosnek staropolski ok. 1/3-1/2 łyżeczki szynka wędzona 2 plastry
  • mąka ziemniaczana ( opcjonalnie )
Składniki