Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygotowałam obiad który praktycznie sam się robi wystarczy tylko przygotować składniki i włożyć do piekarnika i piec w odpowiedniej temperaturze przez wyznaczony czas.

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu (szklanka 210 ml),
  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki suszonego lubczyku,
  • 1 płaska łyżka ziarenka smaku,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej w proszku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 140 g marchwi (2 średnie sztuki),
  • 1 mały pęczek szczypioru.
  • zalewa :
  • 500 ml gotowanej wody,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 łyżeczki cukru.

Przygotowanie

  1. Przygotować podudzia kurczaka, wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać za pomocą rąk tak aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.

  2. W czasie gdy podudzia kurczaka odpoczywają sobie w przyprawach, do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, na ryż dodać pokrojony szczypior lub cebule kto co woli a na szczypior dodać surową drobno pokrojoną lub startą na tarce jarzynowej marchew. Na przygotowany ryż poukładać podudzia kurczaka. W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu i podudzia kurczaka.

  3. Teraz przygotować zalewę do miski wlać gotowana wodę tak do 600 ml dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, całość wymieszać i spróbować jeśli za mało słone to dosolić według swego smaku. Zalać przygotowany ryż z podudziami kurczaka i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 70 minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do miękkości mięsa na podudziach oraz miękkości ryżu i wchłonięcia całej dodanej zalewy, mięso raz przekręcić w czasie pieczenia.

  4. Tak przygotowane podudzia kurczaka na ryżu podałam ze swoimi grzybami opieńki w occie. Danie wyszło tak smaczne że teraz na dłużej u mnie zagości oczywiście co jakiś czas będę go modyfikować. Danie dość szybko się robi jedyna wada to czas oczekiwania w czasie pieczenia bo zapach tak roznosi się po mieszkaniu że aż żołądek ściska z głodu. Przepis gorąco polecam. Moja rada to całe danie przygotować w wyższym naczyniu żaroodpornym.

Składniki
  • 1,5 szklanki ryżu (szklanka 210 ml),
  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki suszonego lubczyku,
  • 1 płaska łyżka ziarenka smaku,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej w proszku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 140 g marchwi (2 średnie sztuki),
  • 1 mały pęczek szczypioru.
  • zalewa :
  • 500 ml gotowanej wody,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 łyżeczki cukru.
Składniki