Podudzia kurczaka pieczone.

Podudzia kurczaka pieczone.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
A ja nadal się pakuję no ale zjeść coś trzeba dlatego dziś przygotowałam podudzia pieczone w piekarniku z zaledwie jedną przyprawą, wyszły bardzo smaczne i soczyste, smak powalił moja rodzinkę na kolana. Trochę czasu potrzeba aby się ładnie upiekły ale efekt końcowy wow.

Składniki

  • 2 kg podudzia kurczaka (mega paczka z Biedronki),
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 4 łyżki oleju.
  • dodatkowo :
  • 0,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta.

Przygotowanie

  1. Do miski włożyć podudzia kurczaka, obsypać je przyprawą wlać olej. Dokładnie wymieszać rękoma aby przyprawa z olejem wchłonęła w mięso. Odstawić na 20 minut.

  2. Po dwudziestu minutach podudzia przełożyć z całą zawartością do naczynia żaroodpornego. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec 1,45 minut. Godzinę przed końcem czasu wlać wodę gotowaną rozrobioną z przyprawą z dodatkiem soli i ustawić piekarnik na 250 stopni piec na złoty kolor co jakiś czas przekręcając mięso.

  3. Podudzia podałam z całymi ziemniakami obsypanymi świeżym koperkiem polane sosem z mięsa oraz papryka konserwowa swoja robiona na zimę. Podudzia wyszły soczyste mięso tak dobrze się upiekło że samo odchodziło od kości.

Składniki
  • 2 kg podudzia kurczaka (mega paczka z Biedronki),
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 4 łyżki oleju.
  • dodatkowo :
  • 0,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta.
Składniki