Podudzia gęsie w sosie

Podudzia gęsie w sosie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agnes72
Obiadek dziś z gęsiny mam swoje to trzeba to zjeść, zawsze to lepsze niż kupne jak człowiek napatrzy się w telewizji albo na Facebook co oni robią z mięsem jak i czym go faszerują to aż odechciewa się tego mięsa a ja zadowolona kiedy mam jeszcze swoje. Fakt że dłużej się je przyrządza ale ten smak nie do opisania.

Składniki

  • 4 podudzia gęsie,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 3 łyżki śmietany 12 %,
  • 1,5 łyżki maki.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać około litra wody, włożyć podudzia gęsie, dodać suszoną włoszczyznę i od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu pod pół przykryciem do czasu aż pozostanie około 2 szklanek wody, wtedy mięso z gęsi jest już miękkie dodać włoszczyznę zieloną, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą i nadal gotować - dusić.

  2. W czasie gdy mięso gotuje się z włoszczyzną zebrać nadmiar tłuszczu, śmietanę rozrobić z wodą, mąką i szczyptą cukru ( wtedy śmietana nie zważy się ). Zalać gotujące się mięso i zagotować do powstania sosu płynnego.

  3. Podudzia wyszły rewelacyjnie, mięso pięknie odchodziło się od kości, do tego były ziemniaki z sosem oraz groszek z marchewką podsmażony na masełku.

Składniki
  • 4 podudzia gęsie,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 2 łyżki liści pora,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 3 łyżki śmietany 12 %,
  • 1,5 łyżki maki.
Składniki