Podudzia duszone na słodko-kwaśno

Podudzia duszone na słodko-kwaśno
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: przyjaciel
Rozsmakowałam się w potrawach słodko kwaśnych, tym razem pałki kurczaka duszone w winno ketchupowej marynacie, pychotka

Składniki

  • 4 pałki z kurczaka + przyprawa do tego
  • marynata do podlewania i duszenia :
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • dodatkowo :
  • 250 g małych pieczarek
  • kilka ząbków czosnku w całości
  • 3 cebulki dymki pokrojone w piórka
  • 10 pomidorków koktailowych
  • garść winogron
  • sól, pieprz mielony odrobina chili

Przygotowanie

  1. Pałki posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka, odstawiamy na chwilę.
    Robimy marynatę łącząc wszystkie jej składniki.
    Na dno naczynia do zapiekania wykładamy pokrojone pieczarki, na to mięso, na wierzch pozostałe składniki.
    Wlewamy połowę marynaty, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni.
    Pieczemy ok 1 h podlewając od czasu do czasu, pod koniec zdejmujemy pokrywę, zwiększamy górne grzanie aby pałeczki się lepiej zrumieniły.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 08 listopada
Pysznie zrobione:)
przyjaciel 08 listopada
dzięki :)
Do-syta 09 listopada
Wyglądają super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 pałki z kurczaka + przyprawa do tego
  • marynata do podlewania i duszenia :
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • dodatkowo :
  • 250 g małych pieczarek
  • kilka ząbków czosnku w całości
  • 3 cebulki dymki pokrojone w piórka
  • 10 pomidorków koktailowych
  • garść winogron
  • sól, pieprz mielony odrobina chili
Składniki