Podlaskie pyzy z mięsem.

Podlaskie pyzy z mięsem.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyzy ziemniaczane ze skwarkami, przysmak z Podlasia.

Składniki

  • ziemniaki 4 kg po obraniu
  • mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
  • mąka ziemniaczana pół szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cebula 2 szt.
  • Smalec
  • podgardle wieprzowe 10 dag

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ścieramy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną odciskamy do miseczki,czekamy aż się osiądzie. Zlewamy powoli wodę, a osiadły krochmal dodajemy do odciśniętej pulpy. Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z ziemniaczaną pulpą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy mięso, studzimy i mielimy. Zmielone mięso doprawiamy przyprawami. Z masy ziemniaczanej i mielonego mięsa formujemy pyzy. Uformowane pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Ugotowane pyzy wyjmujemy z wody łyżką cedzakową.

  2. W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę podgardle wieprzowe do zarumienionych skwarek, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli.

  3. Pyzy podajemy na gorąco polane tłuszczem i posypane skwarkami z cebulką.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 24 września 2019
Jak zwykle najlepsze!
helenapon 24 września 2019
Uwielbiam je i mogłabym jeść każdego dnia , gdyby nie były tak pracochłonne.
ekspresjawkuchni 24 września 2019
Pyzy wyglądają wyśmienicie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki 4 kg po obraniu
  • mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
  • mąka ziemniaczana pół szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cebula 2 szt.
  • Smalec
  • podgardle wieprzowe 10 dag
Składniki