Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Podlaska babka z ziemniaków"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 190
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 190
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź i utrzyj. Jajka rozbij, żółtka dodaj do masy ziemniaczanej. Dołóż oba rodzaje mąki. Zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.
Boczek i obrane cebule pokrój w kostkę, zrumień na smalcu. Dodaj do masy ziemniaczanej. Domieszaj pianę ubitą z białek. Formę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Napełnij masą. Babkę piecz 70 minut w temp. 190°C.