Pljeskavica z serem

Pljeskavica z serem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Będąc w Macedonii spróbowałem takiej wersji typowego dania z kuchni bałkańskiej. Podałem z ziemniakami zapiekanymi w ziołach z sałatką pomidorową z albańskim serem typu feta. Oryginalny przepis ma w składzie owczy ser kaszkawał. Ja jeszcze w Polsce nie widziałem. Zastąpiłem twardym serem cheddar.

Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 400 g łopatki wołowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperonii
  • 100 g twardego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach. Dodałem bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem przyprawy. Wymieszałem składniki łyżką, a następnie ręcznie dokładnie wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem.

    Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem płaskie kotlety. Na grillowej patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek, smażyłem kotlety z obu stron po 6-7 min.

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 27 sierpnia 2017
musiały być pyszne:)
Obserwator 28 sierpnia 2017
Owszem :)
Składniki
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 400 g łopatki wołowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperonii
  • 100 g twardego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • oliwa do smażenia
Składniki