Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Plastry kaczki w jabłkach"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 264
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 264
Składniki
Mięso opłucz, osusz. Patelnię lekko rozgrzej, włóż filety z kaczki skórą do dołu. Smaż, aż skórka się zrumieni. Następnie mięso oprósz solą i pieprzem, przewróć na drugą stronę. Zwiększ płomień i smaż dalej przez 20 minut. Pod koniec wlej sok jabłkowy i wino. Cebule obierz, potnij na cząstki. Jabłka umyj pokrój na cząstki. Wytnij środki z pestkami. Miąższ jabłek skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
2. Zioła opłucz, osusz. Majeranek i tymianek posiekaj. Usmażone filety z kaczki zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową, aby nie wystygły. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podduś jabłka i cebule. Dołóż gałązkę rozmarynu i posiekany tymianek oraz majeranek.
Sos gotuj jeszcze kilka minut. Potem zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Przypraw solą i pieprzem. Filety potnij w plasterki. Włóż do sosu, podgrzewaj razem kilka minut.Źródło: Naj