Plastry cukinii nadziewane mięsem z kaszą jaglaną

Przepis dnia 2018-09-15
Plastry cukinii nadziewane mięsem z kaszą jaglaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Doskonały sposób na to by wykorzystać duże, przerośnięte cukinie z których zwykle się usuwa środki z pestkami - wystaczy je pokroić w grube plastry, wyrążyć, nadziać kaszą z mięsem i zapiec w sosie pomidorowym z serem.

Składniki

  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża przerośnięta cukinia ( lub dwie mniejsze)
  • 1/ kg mielonego mięsa
  • olej/oliwa do smażenia
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 1 mozzarella

Przygotowanie

  1. Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać oregano, doprawić solą i pieprzem.

  2. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie, prażyć bez dodatku tłuszczu, mieszając co jakiś czas przez ok 5 minut.
    Zalać 1,5 szklanki wody. Przykryć i gotować ok 15 minut. Zestawić z ognia, spulchnić widelcem.
    Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano, dodać do kaszy. Pomidory obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę – dodać do kaszy.
    Czosnek posiekać, na patelni rozgrzać olej albo oliwę, wrzucić czosnek, chwilkę smażyć i dodać mięso.
    Podsmażyć mięso przez ok 10 minut, rozbijając grudki.
    Mięso wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy.

  3. Cukinie pokroić na plastry ok 3 cm, wydrążyć środki. Wydrążone plastry poukładać w naczyniu do zapiekania, do każdego plastra nałożyć farsz, dokładnie dociskając. Jak macie mniejsze cukinie to można je przekroić wzdłóż, wydrążyć i nadziać.
    . Zalać wszystko sosem pomidorowym. Piec 35 minut w temperaturze 190 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiec.

http://smacznyzeszyt.blogspot.com/

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 12 września 2018
Pyszna propozycja <3
wjosna 12 września 2018
dziekuje
Składniki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża przerośnięta cukinia ( lub dwie mniejsze)
  • 1/ kg mielonego mięsa
  • olej/oliwa do smażenia
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 1 mozzarella
Składniki