Placuszki z młodej cukinii i sałatka pachnąca wiosną

Przepis dnia 2019-05-23
Placuszki z młodej cukinii i sałatka pachnąca wiosną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Pyszny, wiosenny obiad. W roli głównej młoda cukinia, z której postanowiłam wyczarować aromatyczne placuszki. Podałam je z prostą sałatką, w skład której wchodzą pomidorki, ogórki, świeża papryka i czerwona cebula.

Składniki

  • młoda cukinia 750 g (przed obraniem)
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sałatka:
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • ogórek gruntowy 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka (mała)
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • szpinak baby 50 g,
  • olej rzepakowy do smażenia 5-6 łyżek

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania sałatki. Warzywa myjemy, osuszmy. Pomidorki dzielimy na połówki, pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.
    Składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
    Tak to wygląda jeśli chodzi o sałatkę. Czas więc zabrać się za zrobienie cukiniowych placuszków.
    Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 20 minut. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Odciskamy nadmiar
    soku z cukinii, dodajemy do niej posiekany czosnek, mąkę i jajka. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej masy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zrumienienia.

    Uwaga 1: Na każdy placuszek potrzebujemy około dwóch łyżek masy.

    Uwaga 2: Z podanych proporcji upiekłam 9 placuszków.

    Upieczone placuszki podajemy na liściach szpinaku w towarzystwie sałatki warzywnej.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (21)

Docherro 21 maja
Przepyszne placuszki,świetne dodatki nic tylko zajadać:)
ElMar 21 maja
Pyszności:)
slodkisentyment 21 maja
Super letni obiad :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młoda cukinia 750 g (przed obraniem)
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sałatka:
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • ogórek gruntowy 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka (mała)
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • szpinak baby 50 g,
  • olej rzepakowy do smażenia 5-6 łyżek
Składniki