Placuszki z gotowanych ziemniaków

Placuszki z gotowanych ziemniaków
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kudlata_ak
Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta soli morskiej
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe!

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 19 listopada 2014
Są pyszne,robiłem,ale Tobie coś się przypaliły?:):):)
embepe13 20 listopada 2014
Dodaj jeszcze startą cebulę i góralskie moskole gotowe. Sposób smażenia do wyboru, można tak jak Ty albo... Czytaj całość »
Dodaj jeszcze startą cebulę i góralskie moskole gotowe. Sposób smażenia do wyboru, można tak jak Ty albo obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu, unikniesz przypalenia.
Konto usunięte 15 grudnia 2014
Maja byc tak przypalone?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta soli morskiej
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
Składniki