placuszki z cukini

placuszki z cukini
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybkie placki z cukinii z dodatkiem cebulki, czosnku oraz koperku i natki pietruszki. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako obiad. Są smaczne, sycące i nie rozpadają się przy smażeniu . Polecam!

Składniki

  • ok. 300 g cukinii, 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku, 1 jajko
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • natka pietruszki, koperek
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Pietruszkę i koperek myjemy i siekamy. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny lub godzinę aby puściła soki. Po tym czasie cukinię odsączamy na sitku lub ściskając mocno w rękach. Im więcej soku odciśniemy tym mniej mąki będziemy musieli dosypać. Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju lub oliwy i smażymy z obu stron na małym lub średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 26 maja 2018
Warto wypróbować :)
Składniki
  • ok. 300 g cukinii, 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku, 1 jajko
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • natka pietruszki, koperek
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
Składniki