Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placuszki z bitą śmietaną i dżemem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Miękkie masło utrzyj dokładnie z cukrem i jajkami.
Do masy dodaj twaróg, wymieszaj. Następnie dosyp przesianą przez sitko mąkę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec dopraw ciasto odrobiną soli do smaku. Całość delikatnie wymieszaj.
Natrzyj olejem patelnię (najlepiej teflonową), nakładaj łyżką masę w formie niewielkich placuszków. Po usmażeniu odstaw je do schłodzenia.
Połowę placuszków posmaruj dżemem i sklej z pozostałymi.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno.
Danie udekoruj bitą śmietaną, porzeczkami i posyp cukrem pudrem.Źródło: Tele Tydzień