Placuszki warzywne

Placuszki warzywne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: CookWithMe
Pyszne i delikatne placuszki, które są prostym daniem wegetariańskim.

Przygotowanie

  1. Na początku myjemy dokładnie wszystkie warzywa. Obcinamy końce cukinii, przecinamy cukinię na 4 części i wycinamy mięsisty środek, żeby nasze ciasto nie było zbyt mokre. Następnie ścieramy na drobnych oczkach na tarce do miski. Obieramy marchewkę i również ją ścieramy na małych oczkach tarki.

  2. Brokuł dzielimy na drobne różyczki i ścieramy na małych oczkach na tarce. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. Kroimy go na drobne kawałki, zgniatamy i dodajemy do reszty warzyw. Obraną cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do miski wraz z posiekanym szczypiorkiem.

    Gdy już wszystkie warzywa będą w naszej misce, rozbijamy do niej jaja i dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

  3. Formujemy nasze ciasto w kulkę tak by łatwiej nam było obtoczyć ją w mące, po czym przygniatamy ją na kształt placuszka i wkładamy na patelnię. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

    Placuszki smażymy na obu stronach, tak by z każdej były złocistego koloru. Podajemy je z jogurtem naturalnym, bądź jogurtem greckim.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 13 stycznia 2019
Pyszne! swietny przepis na warzywne kotlety.
Dolcevita-in-my-kitchen 14 stycznia 2019
Jakie smaczne, same dobre skladniki :-)
Docherro 14 stycznia 2019
Bardzo lubię takie warzywne kotleciki:)pyszne....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki