Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Lekkie placuszki z owocami, posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • truskawki 300g
  • ciasto: mleko 1/2 szkl
  • jogurt 600g (naturalny 200g + truskawkowy pitny 400g)
  • drożdże 3dkg
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • mąka 10 łyżek
  • jajka 2 szt
  • dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Jogurt wymieszać z pozostałą częścią składników na ciasto, przy pomocy trzepaczki rózgowej. Masę połączyć z drożdżami. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie obrać truskawki z szypułek, pokroić na ćwiartki. Dodać do ciasta, wymieszać.

    Placuszki smażyć na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

    Uwaga: Fartuszek kuchenny przy pieczeniu konieczny, gdyż w czasie smażenia tłuszcz baaardzo pryska, powodem tego nasze ukochane truskaweczki.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 29 maja 2014
Wspaniałe placuszki - chętnie spróbowałabym choć jeden ;)
Składniki
  • truskawki 300g
  • ciasto: mleko 1/2 szkl
  • jogurt 600g (naturalny 200g + truskawkowy pitny 400g)
  • drożdże 3dkg
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • mąka 10 łyżek
  • jajka 2 szt
  • dodatkowo: cukier puder, olej do smażenia
Składniki