Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki warzywne kojarzą się najmocniej z plackami ziemniaczanymi. Smażymy je nieczęsto – są pyszne, ale dość pracochłonne. Jeśli nie korzystamy z pomocy robota kuchennego, w zabieganym dniu brakuje nam czasu na cierpliwe tarcie ziemniaków. Czy wiesz, że placki można przyrządzić także z marchewki, cukinii albo… cebuli? Placuszki cebulowe są nie mniej smakowite niż ziemniaczane, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – wystarczy posiekać drobno cebulę. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować mąki – zastąpią ją bardzo zdrowe płatki owsiane!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 42
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 42
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Obierz i posiekaj drobno cebule. Połącz je w misce z płatkami owsianymi i rozkłóconymi jajkami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw (pod przykryciem) na 10 minut. W tym czasie płatki owsiane powinny napęcznieć.
Ponownie wymieszaj zawartość miski. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju (na palniku o średniej mocy). Nakładaj łyżką na patelnię masę cebulową, formując z niej niewielkie placuszki. Obsmaż je po każdej ze stron na złocisty kolor. Wysmaż w ten sposób całą masę cebulową.
Gotowe placuszki są wyśmienite zarówno na gorąco, jak i jako zimna przekąska. Podawaj je solo z ulubionym sosem albo jako część dania obiadowego. Mogą stanowić np. dodatek do gulaszu.