Placki ziemniaczano-buraczane z indykiem i bobem w pomidorach

Placki ziemniaczano-buraczane z indykiem i bobem w pomidorach
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Placki ziemniaczane w nieoczywistej odsłonie. Oczywiście, inspiracja dla tego dania był słynny placek po węgiersku, ale w tym wydaniu mamy wyraźnie widoczny i wyczuwalny w smaku burak, a farsz mięsny jest delikatny, lekki i wzbogacony młodym bobem. Pyszny, zdrowy i wyjątkowy posiłek.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków na placki ziemniaczane
  • 1 duży burak ugotowany na parze
  • 1 szklanka gotowanego na parze bobu
  • 1 jajko
  • Twarożek typu grani - 150 g
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 mała cebula
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Łyżka majeranku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 pomidory
  • Bazylia świeża
  • Ząbek czosnku
  • Ser mozzarela do posypania
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto na placki: zetrzyj na tarce ziemniaki, dodaj startego buraka, 1 jajko, przyprawy - sól, pieprz, majeranek i kmin, cebulę drobno pokrojoną i twarożek oraz mąkę wedle potrzeby. Całość dobrze zmieszaj.

  2. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż placki aż do zarumienienia.

  3. Pamiętaj, aby placki po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

  4. Przygotuj dodatek mięsny: na patelni podsmaż mięso, przypraw do smaku. Zmiksuj pomidory z cebulą, czosnkiem i bazylią oraz solą. Tak przygotowaną pulpą podlej mięso i duś jeszcze chwilę, Dodaj ugotowany na parze bób.

  5. Podajemy placki polane farszem mięsnym i posypane mozzarellą.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków na placki ziemniaczane
  • 1 duży burak ugotowany na parze
  • 1 szklanka gotowanego na parze bobu
  • 1 jajko
  • Twarożek typu grani - 150 g
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 mała cebula
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Łyżka majeranku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 pomidory
  • Bazylia świeża
  • Ząbek czosnku
  • Ser mozzarela do posypania
  • Olej rzepakowy do smażenia
Składniki