Placki ziemniaczane z rzodkiewką

Placki ziemniaczane z rzodkiewką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Placki ziemniaczane można przygotować z różnymi dodatkami. Z rzodkiewką i szczypiorkiem są oryginalne i bardzo smaczne.

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • jajko 1 szt
  • majonez 1 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich otworach, osączyć z wody, włożyć do miski.

  2. Dodać posiekany szczypiorek i startą na tarce umytą rzodkiewkę.

  3. Wbić jajko, dodać majonez i mąkę. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Wszystkie przygotowane składniki razem dokładnie wymieszać.
    Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Komentarze do przepisu (2)

danielek 01 września 2018
Fajny pomysł :)
kasia90 05 września 2018
Z rzodkiewką ciekawe jak smakuje ? :)
Składniki
  • ziemniaki 1 kg
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • jajko 1 szt
  • majonez 1 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Składniki