Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki ziemniaczane z patisonem, pyszne na słodko i na słono.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34483
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 174
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34483
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 174
Składniki
Ziemniaki obrałam ze skórki. Opłukałam je i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam je z nadmiaru soku. Patisona obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Podobnie jak ziemniaki starłam go na drobnych oczkach na tarce. Po starciu lekko go osoliłam i zostawiłam na kilkanaście minut na durszlaku. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku. Patisona i ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam jajka, szczyptę soli i mąkę. Wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wykładałam porcje ciasta i lekko rozsmarowywałam na cienki placek. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz nakryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać ze śmietaną i cukrem, z wędzonym łososiem, twarożkiem, lub innymi ulubionymi dodatkami lub bez.