Placki ziemniaczane z mortadelą

Placki ziemniaczane z mortadelą
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: moniia
Placki każdy lubi a z dodatkiem kiełbaski smakują pysznie.

Składniki

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • wegeta,sól,pieprz
  • oliwa
  • 20dag.mortadeli lub innej kiełbasy
  • jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. Ziemniaka po obraniu myjemy ścieramy na najmniejszych oczkach tarki,także ścieramy cebulę i czosnek,Dodajemy mąkę,jajko,szczyptę soli,pieprz i szczyptę wegety do smaku.Wszystko mieszamy na gładką masę.

  2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i nakładamy 1 warstwę niezbyt grubą a na nią plasterek mortadeli(jeśli nie mamy mortadeli mozemy zastąpić ja inna np.kiełbasą )

  3. Teraz na mortadelę kładziemy następną warstwę startych ziemniaków tak aby pokryła całą kiełbaskę.Smażymy z każdej strony na złocisty kolor

  4. Podajemy placki z kleksem jogurtu naturalnego.
    Smacznego:))

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 06 lutego 2015
Pysznie wyglądają :)
lidka5x5 07 lutego 2015
Ciekawy pomysł z tą mortadelą :)
Joanna116 07 lutego 2015
Placki wyglądają bardzo smacznie i do wypróbowania :-).
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • wegeta,sól,pieprz
  • oliwa
  • 20dag.mortadeli lub innej kiełbasy
  • jogurt naturalny
Składniki