Placki ziemniaczane z mięsem i sosem z kurek

Placki ziemniaczane z mięsem i sosem z kurek
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anika80
Baardzo dobre

Składniki

  • ziemniaki, 4 duże
  • jajko, 1 szt
  • cebula, 1 duża
  • mąka, 4 łyżki
  • olej so smażenia
  • sól i pieprz, wg gustu
  • karczek lub szynka, 0.5 kg
  • kurki, 15-120 dag
  • kwaśna śmietana, 4 łyżki
  • ulubione przyprawy
  • cebula i czosnek, 1szt i 2 ząbki

Przygotowanie

  1. ziemniaki i cebulę starłam na tarce o malutkich ''''oczkach", wbiłam jajo posoliłam i dodałam mąkę. Usmażyłam na rozgrzanym oleju na złoto.

  2. Mięso pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju z cebulą i czosnkiem, przyprawiłam, kurki umyłam i dodałam do mięsa, podlałam to wodą i dusiłam na ogniu ok 1,5 godziny, zabieliłam śmietaną i posypałam natką pietruszki.

  3. Na usmażony gorący placek wyłożyłam mięso i kurki, polałam sosem.

Komentarze do przepisu (7)

anika80 30 sierpnia 2011
Zamiast 2 główek ma być 2 ząbki, pomyliłam się
taura 30 sierpnia 2011
wspaniałe
amidalla 30 sierpnia 2011
Placków ziemniaczanych nie jadłam sto lat. Poezja. Robię w sobotę na obiad!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 4 duże
  • jajko, 1 szt
  • cebula, 1 duża
  • mąka, 4 łyżki
  • olej so smażenia
  • sól i pieprz, wg gustu
  • karczek lub szynka, 0.5 kg
  • kurki, 15-120 dag
  • kwaśna śmietana, 4 łyżki
  • ulubione przyprawy
  • cebula i czosnek, 1szt i 2 ząbki
Składniki