Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gubgor
Placki ziemniaczane to łatwe w wykonaniu danie. Dodanie kiszonej kapusty wzmacnia smak.

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 400g kapusty kiszonej
  • 400g marchwi
  • 2 jajka
  • 160g mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej
  • koperek
  • śmietana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchewką. Kapustę odciskamy i drobno kroimy. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę. Teraz to wszystko dajemy do miski. Wsypujemy mąkę i wlewamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam y.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nabieramy masę i wykładamy na patelnię tworząc placki.
    Smażymy z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło ze śmietaną i posypane świeżym siekanym koperkiem.

Składniki
  • 1kg ziemniaków
  • 400g kapusty kiszonej
  • 400g marchwi
  • 2 jajka
  • 160g mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej
  • koperek
  • śmietana
Składniki