Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Jak zrobić tradycyjne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Dlatego dzisiaj propozycja wariacji na temat placków – zrobimy je z kiszoną kapustą i daje Wam słowo, że wyjdą przepyszne!

Składniki

  • 7-8 ziemniaków
  • 30 – 40dag kapusty kiszonej odciśniętej z soku
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Na początek kapustę drobno siekam. Obrane ziemniaki ścieram na tarce – połowę na najmniejszych oczkach, tak aby powstała miazga ziemniaczana. Drugą połowę na większych dziurkach, aby otrzymać niewielkie wiórki – po połączeniu wszystkich ziemniaków faktura placków będzie dużo ładniejsza.

  2. Do startych ziemniaków dorzucam posiekaną drobno cebulę, 2 jajka, kapustę, mąkę i doprawiam solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, można dodać jeszcze odrobinę mąki.

  3. Placuszki kładę łyżką na gorący olej, smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

mufinka 06 lutego 2015
Jako "plackożerca" - już pochłaniam wzrokiem. Fajny przepis, do wykorzystania. :)
BEATA1978 07 lutego 2015
Wspaniałe, też tak ucieram ziemniaki :)
Składniki
  • 7-8 ziemniaków
  • 30 – 40dag kapusty kiszonej odciśniętej z soku
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej do smażenia
Składniki