Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usmażone placki ziemniaczane podane z gulaszem wieprzowym, ugotowanym z wieprzowej szynki.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, patelnia,
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Wykonanie placków: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce połowę ziemniaków na wiórki i drugą połowę na mniejsze wiórki. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.
Wykonanie sosu: Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną.
Wykonanie placków z sosem: Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem.
Smacznego !!!