Placki ziemniaczane z guacamole i wędzonym łososiem

Przepis dnia 2019-03-07
Placki ziemniaczane z guacamole i wędzonym łososiem
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Placki ziemniaczane z guacamole i wędzonym łososiem, to nowe, pyszne oblicze zarówno placków ziemniaczanych jak i awokado.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • Wędzony łosoś 150 g
  • Cebula biała
  • Awokado
  • 2 łyżki mąki
  • Jajko
  • Limonka
  • Koper pęczek
  • Czosnek - mały ząbek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i wraz z cebulą zetrzyj na tarce lub użyj dedykowanego urządzenia.

  2. Odcedź nadmiar płynu. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.

  3. Smaż z obu stron na rumiano.

  4. Awokado obierz, wydrąż łyżeczką miąższ, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem lub zblenduj.

  5. Dodaj wyciśnięty sok z 1/3 limonki, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną połowę pęczka koperku.

  6. Posól do smaku, dobrze wymieszaj.

  7. Na każdym placku rozsmaruj guacamole, oraz wędzonego łososia.

  8. Udekoruj pozostałym koperkiem.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 05 marca 2019
Smakowicie się zapowiada :)
kulinarnagosia 07 marca 2019
Wyglądają imponująco :)
pelen_brzuszek 27 marca 2019
wytrawnie :)
Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • Wędzony łosoś 150 g
  • Cebula biała
  • Awokado
  • 2 łyżki mąki
  • Jajko
  • Limonka
  • Koper pęczek
  • Czosnek - mały ząbek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia
Składniki