Placki ziemniaczane z cukinią pod sosem śmietanowo-kurkowym z indykiem

Placki ziemniaczane z cukinią  pod sosem śmietanowo-kurkowym z indykiem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Idealne na rodzinny obiad, zwłaszcza teraz, gdy zaczyna się sezon na cukinię i kurki więcej zdjęć i opis na : http://smakujemy-zycie.blogspot.com/2017/06/placki-ziemniaczane-z-cukinia-pod-sosem.html

Składniki

  • 200 gram kurek
  • 330 gram śmietany 18%
  • kostka rosołowa
  • polędwica z indyka
  • 3 cebule
  • sól, pieprz i przyprawa KAMIS czosnek z natką pietruszki (bądź inne ulubione przyprawy do smaku)
  • mąka do zagęszczenia
  • odrobina masła do podsmażenia kurek
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i listka lauroweg
  • 3 cukinie
  • 12 sporych ziemniaków
  • mąka
  • Jajko
  • Olej słonecznikowy

Przygotowanie

  1. SOS:
    1. Najpierw przygotowałam sos. Zaczęłam od namoczenia kurek w garnku, by się oczyściły z piachu. Potem przelałam je do sitka i dokładnie każdą opłukałam, po czym pokroiłam w niezbyt drobne kawałki. Po pokrojeniu kurek skroiłam 2 cebule w kosteczkę.
    Całość zaczynając od kurek podsmażyłam na roztopionym maśle, potem dodałam cebulę, sól i pieprz.

    2. Pokroiłam indyka na drobne kawałki i umieściłam w garnku,po czym zalałam wodą, i rozpoczęłam gotowanie. po zagotowaniu się wody ściągnęłam ,,szumowiny" i dodałam kostkę rosołową. Zmniejszyłam ogień i gotowałam do miękkości mięsa.

    3. Gdy mięso było miękkie do garnuszka przelałam całe opakowanie śmietany i dolałam do niej kilka łyżek gorącego wywaru,po czym dokładnie rozmieszałam i dodałam do całości sosu. Stwierdziłam,że sos jest za rzadki, więc do szklanki nalałam odrobinę zimnej wody i dodałam mąki,po czym energicznie rozmieszałam i dodałam mój zagęszczacz do sosu.

    4. Do sosu dodałam przyprawy i gotowe.

  2. PLACKI:
    1. Starłam w maszynie ziemniaki, cukinię i cebulę

    2. Dodałam jajko

    3. Dodałam mąkę - tu akurat musiałam dodawać jej sporo, gdyż placki ciężko się smażyły i rozpadały, także trzeba dodawać jej ,,na oko", by masa była dość gęsta.

    4. Dodać przyprawy - sól i pieprz

    5. Wszystkie składniki należy dokładnie i energicznie wymieszać.

    6. Na rozgrzany olej (ja smażę na dość głębokim oleju) nakładamy głęboką łyżką masę i delikatnie ,,ugniatamy" tworząc kształt naszych placuszków.

    7. Talerz wyłożyłam ręcznikiem papierowym,by zebrać nadmiar oleju. Na każdą warstwę placków nakładałam kolejny listek papieru.

Składniki
  • 200 gram kurek
  • 330 gram śmietany 18%
  • kostka rosołowa
  • polędwica z indyka
  • 3 cebule
  • sól, pieprz i przyprawa KAMIS czosnek z natką pietruszki (bądź inne ulubione przyprawy do smaku)
  • mąka do zagęszczenia
  • odrobina masła do podsmażenia kurek
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i listka lauroweg
  • 3 cukinie
  • 12 sporych ziemniaków
  • mąka
  • Jajko
  • Olej słonecznikowy
Składniki