Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na rodzinny obiad, zwłaszcza teraz, gdy zaczyna się sezon na cukinię i kurki więcej zdjęć i opis na : http://smakujemy-zycie.blogspot.com/2017/06/placki-ziemniaczane-z-cukinia-pod-sosem.html
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
SOS: 1. Najpierw przygotowałam sos. Zaczęłam od namoczenia kurek w garnku, by się oczyściły z piachu. Potem przelałam je do sitka i dokładnie każdą opłukałam, po czym pokroiłam w niezbyt drobne kawałki. Po pokrojeniu kurek skroiłam 2 cebule w kosteczkę. Całość zaczynając od kurek podsmażyłam na roztopionym maśle, potem dodałam cebulę, sól i pieprz. 2. Pokroiłam indyka na drobne kawałki i umieściłam w garnku,po czym zalałam wodą, i rozpoczęłam gotowanie. po zagotowaniu się wody ściągnęłam ,,szumowiny" i dodałam kostkę rosołową. Zmniejszyłam ogień i gotowałam do miękkości mięsa. 3. Gdy mięso było miękkie do garnuszka przelałam całe opakowanie śmietany i dolałam do niej kilka łyżek gorącego wywaru,po czym dokładnie rozmieszałam i dodałam do całości sosu. Stwierdziłam,że sos jest za rzadki, więc do szklanki nalałam odrobinę zimnej wody i dodałam mąki,po czym energicznie rozmieszałam i dodałam mój zagęszczacz do sosu. 4. Do sosu dodałam przyprawy i gotowe.
PLACKI: 1. Starłam w maszynie ziemniaki, cukinię i cebulę 2. Dodałam jajko 3. Dodałam mąkę - tu akurat musiałam dodawać jej sporo, gdyż placki ciężko się smażyły i rozpadały, także trzeba dodawać jej ,,na oko", by masa była dość gęsta. 4. Dodać przyprawy - sól i pieprz 5. Wszystkie składniki należy dokładnie i energicznie wymieszać. 6. Na rozgrzany olej (ja smażę na dość głębokim oleju) nakładamy głęboką łyżką masę i delikatnie ,,ugniatamy" tworząc kształt naszych placuszków. 7. Talerz wyłożyłam ręcznikiem papierowym,by zebrać nadmiar oleju. Na każdą warstwę placków nakładałam kolejny listek papieru.