Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tych placków pasuje masa dodatków. Cukier, śmietana, jogurt, pieczarki a nawet kapusta. Zmiana dodatków potrafi zmienić obiad w deser.
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 917
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 60
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 71
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 917
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 60
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 71
Składniki
Ziemniaki wrzuciłem do malaksera, a cukinię starłem na dużych oczkach. Wiórki z cukinii posoliłem aby puściły sok, a następnie odcedziłem.
Papkę ziemniaczaną przetarłem przez sito, odlewając wodę. Ziemniaki z cukinią wymieszałem, wbiłem jajka, przyprawiłem.
Dodałem mąkę (raczej „na oko”) do uzyskania niezbyt rzadkiej masy. Smażyłem na gorącym oleju. Po usmażeniu odkładałem na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Placki najsmaczniejsze są na gorąco !
Przemycamy zdrowie: Ciasto na placki aż prosi się by je zasilić dodatkową porcją zdrowia. Świetnie wchłania płatki owsiane, siemię lniane, otręby, kurkumę, słonecznik. Dobrze również przynajmniej część mąki zamienić na pełnoziarnistą.