Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Przepis dnia 2016-02-02
Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Ja uwielbiam wszystkie! Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler, zaczerpniętego ze strony Smaki Życia i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie). Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

    *placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu

    * śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu

    * kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (20)

tadeo_l 28 stycznia 2016
Mmmm, uwielbiam ziemniaczane z zimnym mlekiem, u mnie koniecznie smażone na smalcu.
sereberko80 28 stycznia 2016
uwielbiam placki ziemniaczane, a Twoje wyglądają bajecznie :-)
Jacek-eF 28 stycznia 2016
Czym się różnią placki Gessler od tradycyjnych?
Chyba tylko nazwą...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Składniki