Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas lubi chyba ten ziemniaczany frykas. Prosty ale podany w odpowiedniej oprawie zarazem wykwintny.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1734
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1734
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce do ćwikły. Gdy Ziemniaki są zbyt wodniste, nadmiar wody należy odlać. Cebulę obrać i również zetrzeć. Dodać biały ser, łyżeczkę proszku do pieczenia, sól, pieprz. Jajka rozmącić w osobnej misce, gdy nabiorą pulchności dodać do masy ziemniaczanej oraz 2 czubate łyżki mąki. Pół natki umyć i posiekać - wrzucić i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju.
Sos pieczarkowy: Cebulę posiekać na drobna kosteczkę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulkę do zeszklenia. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki. Gdy pieczarki są młode i bialutkie nie obieram ich bo to nie ma sensu :) dokładnie je wtedy myję. Siekamy pieczarki na cienkie plasterki i wrzucamy do rondla z cebulką. dusimy ok 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i przyprawić solą i pieprzem po czym dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać druga połowę posiekanej natki.
Placki układamy na talerzu i polewamy sosem.