Placki ziemniaczane po szwedzku

Placki ziemniaczane po szwedzku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne chrupiące placki możemy podać jako samodzielne danie z jogurtem ,na słodko z przecierem jabłkowym lub z mięsno-pieczarkowym gulaszem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki (zależnie od gatunku ziemniaków)
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Osuszamy. Cebulę obieramy ,ścieramy i mieszamy razem z posiekaną natką. Dodajemy mąkę ,jajka ,sól ,pieprz i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy starte ziemniaki ,składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 5 min z każdej strony.

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 16 grudnia 2014
Placki prezentują się bardzo apetycznie :-)Robię podobne od wielu lat z dodatkiem czosnku i podsmażonego drobno... Czytaj całość »
Placki prezentują się bardzo apetycznie :-)Robię podobne od wielu lat z dodatkiem czosnku i podsmażonego drobno pokrojonego boczku, ale nie wiedziałam, że te placki pochodzą ze szwedzkiej kuchni :-) chociaż jadłam podobne w Norwegii również, a to przecież nie tak daleko :-).
Ewaaa 16 grudnia 2014
nawet nie wiedziałam, że to po szwedzku placki, teraz patrzę, że w mojej starej książce kucharskiej widnieją... Czytaj całość »
nawet nie wiedziałam, że to po szwedzku placki, teraz patrzę, że w mojej starej książce kucharskiej widnieją takie "po rosyjsku" :DD, jak zwał, tak zwał, zawsze pyszne :) pozdrówcia dla Was :-*
Konto usunięte 16 grudnia 2014
Bez komentarza
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki (zależnie od gatunku ziemniaków)
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz
Składniki