Placki ziemniaczane po mazursku

Placki ziemniaczane po mazursku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ewaeu
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziemniaczane z wytrawnym twarogiem i miętą. To jest wersja wegetariańska. Można jeszcze dodać plastry usmażonego boczku lub szynki i to już będzie danie dla mięsożerców.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka małe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 400 g twarogu
  • 200 g śmietany 18 %
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • sól do smaku
  • listki mięty lub szczypiorek
  • liście kruchej sałaty

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Pozostawić na sicie i pozbyć się wody. Ziemniaki przełożyć do salaterki i dodać startą na tarce cebulę, jajka, mąkę pszenną, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu smażyć placki. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Do twarogu dodać śmietanę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Na talerzu ułożyć liście kruchej sałaty. Na sałacie placki i na każdym placku porcję twarogu. Posypać listkami mięty lub drobno pokrojonym szczypiorkiem.
    Zajadać.
    Można dodać usmażone plastry boczku lub szynki. Danie będzie bardziej pożywne.
    Smacznego.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka małe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 400 g twarogu
  • 200 g śmietany 18 %
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • sól do smaku
  • listki mięty lub szczypiorek
  • liście kruchej sałaty
Składniki