Placki ziemniaczane po koreańsku

Placki ziemniaczane po koreańsku
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
danie wegetariańskie z tradycyjnej kuchni koreańskiej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z poszatkowaną kapustą pekińską, posiekanym szczypiorkiem, cebulą (1 sztuka), papryką w proszku, zmiażdżonym czosnkiem, jajkiem oraz mąką. Masę dokładnie wymieszać.

  2. Drobno pokrojoną cebulę (½ sztuki) podsmażyć na złoty kolor. Dodać kolejno obraną, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Gdy cukinia z papryką będą już miękkie, dodać 2 sparzone wcześniej, obrane i roztarte pomidory. Na zakończenie dodając 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawiając bazylią, pieprzem i solą, gotować jeszcze przez około 4-5 minut.

  3. Rozgrzać olej na płaskiej patelni, smażyć niewielkie, okrągłe placki na złoty kolor (około 4 minuty z każdej strony). Podawać z gotowym sosem z cukinii, powierzchnię posypując świeżą natką pietruszki.

  4. Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

madziak 08 lutego 2010
Świetny pomysł na sos :D, spróbuję przy następnym smażeniu placków.
Konto usunięte 08 lutego 2010
Intrygujące :)
Annuar 09 lutego 2010
Uwielbiam placki ziemniaczane - solo i z wszelkimi gulaszami i potrawkami. Na pewno wypróbuję Twoja propozycję!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki