Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Przepis dnia 2020-03-12
Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami to bardzo smaczna odmiana tradycyjnych placków ziemniaczanych. Nadzienie świetnie komponuje smakowo z ziemniakami. Moje placki rozeszły się w oka mgnieniu po usmażeniu. Wiadomo, najsmaczniejsze są ciepłe. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej, bo akurat na taką miałam składniki w lodówce. Smażyłam placki na mniejszym ogniu. Z tych ilości składników co podałam w przepisie wyszło mi 10 większych placków

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz ziołowy i czarny
  • Na farsz:
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula mała
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Przygotowałam ciasto
    Ziemniaki i cebulę starłam na tarce o drobnych oczkach i odstawiłam by puściły sok. Po ok. 1 godzinie odlałam sok pozostawiając w misce powstałą skrobię. Dodałam łyżeczkę soli, oprószyłam pieprzami, wbiłam jajko i dodałam mąkę. Wymieszałam ciasto.

  2. Przygotowałam pieczarki
    Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroiłam w kostkę. Cebulę zeszkliłam na dwóch łyżkach oleju i dodałam pieczarki. Posoliłam i smażyłam aż zmniejszą swoją objętość.

  3. Usmażyłam placki
    Na dużej patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam cienko masę ziemniaczaną, na to nakładałam warstwę pieczarek i całość przykrywałam drugą cienką warstwą masy ziemniaczanej. Smażyłam do zarumienienia się na złoto brązowy kolor z jednej i drugiej strony.

Komentarze do przepisu (7)

KORAL 27 lutego 2020
Fajne:)
Maudie 27 lutego 2020
Placki ziemniaczane w pysznym wydaniu:)
Docherro 27 lutego 2020
Świetne wydanie placków:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz ziołowy i czarny
  • Na farsz:
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula mała
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
Składniki