PLACKI ZIEMNIACZANE

PLACKI ZIEMNIACZANE
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Bardzo prosta potrawa staropolska, lubiana nie tylko przez dzieci.

Składniki

  • ziemniaki DUŻE, 1 kg
  • Jaja, 3
  • Mąka pszenna, 2-3 łyżki
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.

  2. Dodać jaja, mąkę, sól, wymieszać.

  3. Smażyć racuszki na gorącym oleju, na złoty kolor. Podawać gorące (z cukrem, śmietaną, keczupem, sosem tzatziki, lub innym ostrym). Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

dzazgusia 26 lipca 2009
Ja dodaję do takich placuszków jeszcze cebulę potartą i 1 ząbek czosnku Pychotka...Pozdrawiam
Tosca 27 lipca 2009
A u nas je się na słodko, z cukrem. :) Pycha.
elka1269 15 września 2009
A ja dodaję jeszcze marchewkę i por. Też pycha:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki DUŻE, 1 kg
  • Jaja, 3
  • Mąka pszenna, 2-3 łyżki
  • sól
  • olej do smażenia
Składniki