Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agulam22
Klasyczne polskie placki ziemniaczane.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać ,umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Starte wcześniej ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody, dodać do nich cebulę i czosnek,sól pieprz, dokładnie wymieszać.

  4. Następnie wbić jajko i dodać mąkę,dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto ziemniaczane jest za rzadkie należy dodać trochę więcej mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Komentarze do przepisu (6)

annawk 23 lutego 2009
ale mi narobiłaś ochoty na placki , ech
malagosia41 15 marca 2009
A ja dodaję jeszcze pokruszony biały ser.,na tą porcje ok 10 dkg...są przepyszne..zyczę smacznego!Acga... Czytaj całość »
A ja dodaję jeszcze pokruszony biały ser.,na tą porcje ok 10 dkg...są przepyszne..zyczę smacznego!Acga ,zapomniałam i...szczyptę cukru ,oczywiście do tej masy..




1
Jagoda50 04 sierpnia 2009
I własnie takie placki sa najsmaczniejsze.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki