Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Polecam!

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 1cebula, 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz- można dodać koperek lub inne ulubione zioła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej- ilość zależy od rodzaju ziemniaków
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i scieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja często korzystam z pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki odkładamy na talerzyk wyłożony recznikiem papierowym aby odciekły z tłuszczu.


  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 28 stycznia 2020
Pyszne i chrupiące,nigdy się nie znudzą:)
Składniki
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 1cebula, 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz- można dodać koperek lub inne ulubione zioła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej- ilość zależy od rodzaju ziemniaków
  • Olej do smażenia
Składniki