Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę prosty, choć przed ich przygotowaniem może nas powstrzymywać wizja spędzenia długich chwil w kuchni i żmudnego ucierania ziemniaków na gładką masę. Nic bardziej mylnego: to proste danie, które należy do kanonu kuchni polskiej, można przygotować naprawdę szybko. Zobaczcie, jak łatwo przyrządzić placki ziemniaczane - ten tani przepis pomoże wam już zawsze i bez ograniczeń delektować się ich wyjątkowym smakiem.

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę pszenną, doprawić obficie solą i pieprzem do smaku. Wymieszać aby powstało dość gęste ciasto.

  2. Na patelni rozgrzać olej.

  3. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. sos pieczarkowy, keczup, śmietana etc.)

http://www.interia.tv/embed-video?id=2240202

Komentarze do przepisu (2)

bellamozzarella 31 stycznia 2017
placuszkowa klasyka na bajecznie pięknym talerzu ;-)
Docherro 31 stycznia 2017
kocham w każdym wydaniu:)
Składniki
  • 300 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Składniki