Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś poznańskie plyndze czyli placki ziemniaczane. Sposobów na wykonanie i podanie placków ziemniaczanych jest mnóstwo Dziś proste, można powiedzieć podstawowe, placki ziemniaczane :) Choć same w sobie mogą być daniem głównym bez dodatków, tym razem podałem je z kotletami mielonymi, domowym sosem czosnkowym i buraczkami.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 43
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 43
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Składniki
Ziemniaki, cebulę i czosnek, umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (choć ja już od dawna po prostu przepuszczam wszystko przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem - tak jest znacznie szybciej).
Z powstałej masy odlać nadmiar wody, dodać jajka, mąkę i przyprawy i i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładać łyżką cienkie porcje ciasta i smażyć z obu stron aż placki nabiorą złocistego koloru (w zależności od grubości patelni będzie to ok. 3-5 minut z każdej strony). Uwagi, sugetie, propozycje do przepisu :-) Jeśli podczas przewracania placki rozpadają się, trzeba dodać nieco mąki aby ciasto było bardziej zwarte lub smażyć dłużej z pierwszej strony, bo może być przyczyna taka, że placek w środku jest niedosmażony. Najlepiej smażyć placki na patelni z grubym dnem, bo wtedy nagrzana jest ona równomiernie i placki również się usmażą równomiernie. Sposobów podania placków ziemniaczanych j est mnóstwo. Ja tym razem zajadałem je z kotletami mielonymi, buraczkami i sosem czosnkowym (na wszystko przepisy można znaleźć na moim profilu :) ). Równie dobre będą z samym sosem czosnkowym, keczupem, śmietaną, stopionym serem czy nawet z cukrem - ta opcja powinna ucieszyć szczególnie dzieci :) Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)