Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej prażonej podane z sosem pieczarkowym. Dzięki dodatkowi kaszy gryczanej placki są wspaniale chrupiące i smaczniejsze:) Warto choć raz wypróbować by się przekonać:)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Sos: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki./ Do sosu możemy dodać cebulę ale będzie też w plackach/ Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Placki: kaszę gryczaną /u mnie prażona ale może być nie prażona/gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odsączamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do kaszy. /U mnie kaszy i startych ziemniaków było objętościowo tyle samo/ Cebulę po obraniu również ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do kaszy i ziemniaków. Dodajemy również jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta kaszowo-ziemniaczanego, i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Smażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki podajemy z przygotowanym sosem pieczarkowym. Równie pysznie smakują z kwaśną śmietaną, leczo, gulaszem itp.