Placki z ziemniaków gotowanych polane sosem pieczarkowym

Placki z ziemniaków gotowanych polane sosem pieczarkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanie świeżych i przygotowanie z nich dania głównego.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki parmezanu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przecisnąć przez praskę lub przy pomocy tłuczka dokładnie rozgnieść,pozostawić do przestygnięcia.

  2. Pieczarki obrać pokroić na średniej wielkości kawałki.
    Cebule pokroić w plastry.
    W garnku podgrzać odrobinę oleju podsmażyć cebulę i pieczarki,następnie zalać śmietaną.Podusić do momentu zredukowania się śmietany dodać starty parmezan,sól i pieprz do smaku.Posypać natką pietruszki.

  3. Do masy ziemniaczanej dodać jajka,mąkę sól i pieprz dokładnie wymieszać.
    Formować kotlety na dowolną wielkość obtaczać delikatnie w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor z dwóch stron.

  4. Placki podawać polane sosem i z ulubioną surówką.


    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

Futka 16 lutego 2015
Świetne i bardzo smaczne połączenie. Chętnie zjadłabym takiego pysznego placuszka :)
Konto usunięte 17 lutego 2015
Bardzo smakowite, wczoraj robiłam podobne :)
BEATA1978 17 lutego 2015
Pyszne, też takie robię. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki parmezanu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz
Składniki