Placki z ziemniakami oraz z piersią kurczaka

Placki z ziemniakami oraz z piersią kurczaka
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Nie macie pomysłu na pierś z kurczaka ? Znudziły wam się dotychczasowe dania z użyciem piersi kurczaka ? Z przyjemnością podam wam na moim blogu nowy szczegółowy ze zdjęciami przepis który dziś wymyśliłam

Składniki

  • 530 g piersi z kurczaka - 1 podwójna stuka,
  • 600 g ziemniaków - 4 duże sztuki,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 1 płaska soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka natki pietruszki (nie koniecznie),
  • 0,5 łyżki suszonego lubczyku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Przygotować pierś z kurczaka przekroić ją wzdłuż na chudsze plastry a następnie pokroić w paski i pociąć w kostkę, ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, wbić całe jajka wsypać mąkę, sól oraz pieprz naturalny i suszonkę lubczyka, dodać również natkę pietruszki. Można także wkroić w kostkę cebulę ( ja zapomniałam ). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą

  2. Jak już mamy przygotowana masę na placki wtedy na patelnię wlać oleju więcej niż na dno patelni rozgrzać go, na rozgrzany olej nakładać solidną łyżkę masy na placki i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będą surowe w środku i nie dolewać w czasie smażenia zimnego oleju ponieważ placki będą się rozpadać ). Usmażone placki układać jeden na drugim na talerzu, placki nie wchłaniają dużo oleju

  3. Takie placki można podawać z ulubionym sosem lub zajadać takie jeszcze ciepłe prosto z patelni. Placki bardzo dobrze smakują jak na mój wymyślony przepis aby się nie chwalić wyszły rewelacyjne, myślę że takie placki znajdą swoich ulubieńców i będą hitem w Internecie. Serdecznie polecam bardzo dobrze się smażą i nie rozpadają się łatwo się obracają na drugą stronę

Składniki
  • 530 g piersi z kurczaka - 1 podwójna stuka,
  • 600 g ziemniaków - 4 duże sztuki,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 1 płaska soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka natki pietruszki (nie koniecznie),
  • 0,5 łyżki suszonego lubczyku,
  • olej do smażenia
Składniki