Placki z patisona i serka wiejskiego

Placki z patisona i serka wiejskiego
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pomysł na pyszne placki z patisona i serka wiejskiego, które mogą stanowić danie obiadowe lub przekąskę w ciągu dnia.

Składniki

  • 1 mały patison
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 małe jajka
  • ok. 6 łyżek mąki tortowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Patisona obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Następnie pozostały miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Do patisona wbiłam jajka, dodałam szczyptę soli i serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko wymieszałam. Na koniec dosypywałam partiami mąkę pszenną i mieszałam, aż uzyskałam ciasto o pożądanej, w miarę gęstej konsystencji. U mnie wyszło 6 łyżek mąki, ale to będzie zależało od wielkości patisona i jajek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam je na patelnię formując niezbyt grube placuszki. Placuszki smażyłam na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawałam na ciepło. Można je podać z twarożkiem, cukrem pudrem, lub innym ulubionym dodatkiem na słodko lub słono.

Składniki
  • 1 mały patison
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 małe jajka
  • ok. 6 łyżek mąki tortowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki