Placki z młodej kapusty i ziemniaków

Placki z młodej kapusty i ziemniaków
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
oryginalna odmiana placków ziemniaczanych z dodatkiem młodej kapusty i kiełbasy. to tani, szybki w przygotowaniu, sycący i smaczny obiad :-)

Składniki

  • ziemniaki 2 duże
  • kiełbasa np. śląska 1 laska
  • młoda kapusta 1/3 główki
  • cebula 1/2
  • jajko 2
  • maka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • marchewka 1 duża

Przygotowanie

  1. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę.
    Kapustę poszatkować dosyć drobno, osolić, pognieść delikatnie ręką i odstawić na ok. 15 min. Odcisnąć.
    Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, dodać odciśniętą kapustę, kiełbasę z cebulą, wbić jajka, dodać obie mąki i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć kilka minut z każdej strony, do zbrązowienia. Podawać z sosem pomidorowym, ketchupem lub sosem tzatzyki. Smacznego :-)

    P.s. przepis zaczerpnięty z blogu Mirabelki

Komentarze do przepisu (6)

Futka 08 lipca 2015
Pyszne placuszki :)
GREGORHSPEED 08 lipca 2015
:P Cudne <3
kasia90 09 lipca 2015
Super placuszki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki 2 duże
  • kiełbasa np. śląska 1 laska
  • młoda kapusta 1/3 główki
  • cebula 1/2
  • jajko 2
  • maka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • marchewka 1 duża
Składniki