Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki z kurek"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 106
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 134
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 106
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 134
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i listków. Włóż je do miski, posyp 1 łyżką soli i zalej wrzącą wodą, tak, aby grzyby były przykryte. Całość energicznie zamieszaj łyżką (piach opadnie na dno). Kurki wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Jeśli okaże się, że nie są idealnie czyste, operację mycia możesz powtórzyć.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć boczek pokrojony w drobną kostkę oraz posiekaną cebulę. Smaż 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj kurki (większe sztuki przekrój na pół), smaż 7-10 minut. Przełóż do miski, a gdy wystygną – dodaj natkę lub szczypiorek.
Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, zmiksuj na gładką masę. Dodaj wystudzone grzyby, wymieszaj łyżką. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie już mocno rozgrzany, łyżką nabieraj porcje masy i nakładaj na gorący tłuszcz. Smaż na niezbyt dużym ogniu, z obydwu stron, do zrumienienia. Placki ułóż na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem typu greckiego.
<strong>: 60 min Porcja: 250 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie