Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne placuszki z kaszy jaglanej z tartym jabłkiem. Idealne dla dzieci i dorosłych.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 116
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 576
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 116
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 576
Składniki
Kaszę jaglaną wysypałam na sito. Opłukałam ją zimną wodą. Potem przelałam wrzątkiem i znów zimną wodą. Dzięki temu pozbywamy się charakterystycznej dla tej kaszy goryczki. Następnie kaszę przełożyłam do garnka i zalałam mlekiem. Dosypałam cukier waniliowy i gotowałam kaszę na małym ogniu około 15 minut, aż znacznie zwiększyła swoją objętość i wchłonęła całe mleko. Ugotowaną kaszę przestudziłam i zblendowałam na jednolitą masę. Do zblendowanej kaszy wbułam jajka, wsypałam mąkę tortową i zmiksowałam wszystko na jednolite ciasto. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasto i wymieszałam łyżką. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.