Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, aromatyczne placki można usmażyć niemal ze wszystkiego. Bardzo oryginalną propozycję stanowią tzw. fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej popularne w rejonie Bieszczad. To pyszne, a banalnie proste i szybkie danie – znacznie mniej czasochłonne w przygotowaniu niż placki ziemniaczane. Do fuczek użyj koniecznie kapusty dobrej jakości – jędrna, chrupka, niezbyt kwaśna sprawi, że pokochasz bieszczadzkie placki od pierwszego kęsa.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2007
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2007
Składniki
Przygotuj dość gęste ciasto naleśnikowe z mąki, mleka (możesz zastąpić je wodą) i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki do połączenia.
Dokładnie odciśnij sok z kapusty. Posiekaj ją dość drobno. Dodaj do miski z ciastem. Dopraw ciasto do smaku solą i pieprzem. Dodaj cząber, majeranek i kminek.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) trochę masła klarowanego. Nałóż 3-4 porcje ciasta (po 2 łyżki), formując z nich placuszki. Obsmaż je na złocisty kolor – po 2 minuty po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Usmażone placki z kapusty kiszonej układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podaj je z kwaśną śmietaną i garścią posiekanej natki pietruszki. Placki mogą też być dodatkiem do mięs czy ryb.