Placki z kalafiora z salsą pomidorową

Placki z kalafiora z salsą pomidorową
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
do tej pory kalafior jadłam z masłem i bułką tarta lub w zupie jarzynowej, tym razem spróbowałam zrobić placki, pyszna odmiana kalafiora :-) można podawać je jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub tak jak u mnie z salsą pomidorową albo jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Polecam :-)

Składniki

  • kalafior ok. 40 dag (1/2 średniego)
  • jajko 1
  • mąka pszenna 2 pełne łyżki
  • curry 1 łyżeczka
  • koperek
  • sól, pieprz, papryka chili w proszku (opcjonalnie)
  • cebula 3/4 małej
  • salsa pomidorowa:
  • pomidor 1 duzy
  • Cebula 1/4 małej
  • sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie ok. 8 min, tak aby nie był zbyt miękki, odcedzić, lekko przestudzić. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na złoto. Kalafior przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę, dodać resztę składników, wymieszać (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę, jesli jest rzadsze, mozna dodać trochę mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kłaść łyżką placki i smażyć z każdej strony kilka min. Osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Salsa: pomidora umyć (można zdjąć skórę, ja tego nie robiłam), pokroić w dosyć drobną kostkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, zioła, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać.

    Placki podawać z salsą. Smacznego :-)

    P.s. z podanych proporcji wyszło mi 7 szt.

Komentarze do przepisu (13)

aaasikkk 09 czerwca 2014
Bardzo fajny pomysł na gorąca przekąskę. Nie robiłam jeszcze nigdy placków z kalafiora - zabieram do... Czytaj całość »
Bardzo fajny pomysł na gorąca przekąskę. Nie robiłam jeszcze nigdy placków z kalafiora - zabieram do wypróbowania ;)
ggosienka68 10 czerwca 2014
Mnie również przepis się podoba i dzisiaj dla odmiany zrobię placki kalafiorowe :)
Futka 10 czerwca 2014
Świetne placuszki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalafior ok. 40 dag (1/2 średniego)
  • jajko 1
  • mąka pszenna 2 pełne łyżki
  • curry 1 łyżeczka
  • koperek
  • sól, pieprz, papryka chili w proszku (opcjonalnie)
  • cebula 3/4 małej
  • salsa pomidorowa:
  • pomidor 1 duzy
  • Cebula 1/4 małej
  • sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
Składniki