Kalafior ugotować w osolonej wodzie ok. 8 min, tak aby nie był zbyt miękki, odcedzić, lekko przestudzić. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na złoto. Kalafior przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę, dodać resztę składników, wymieszać (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę, jesli jest rzadsze, mozna dodać trochę mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kłaść łyżką placki i smażyć z każdej strony kilka min. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Salsa: pomidora umyć (można zdjąć skórę, ja tego nie robiłam), pokroić w dosyć drobną kostkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, zioła, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
Placki podawać z salsą. Smacznego :-)
P.s. z podanych proporcji wyszło mi 7 szt.
Komentarze do przepisu (13)
*Przejdziesz do wersji klasycznej