Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Placki z ziemniaków z obiadu i serka wiejskiego. Idealne jako samodzielny posiłek obiadowy czy kolację.

Składniki

  • ok. 250g ugotowanych ziemniaków
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 małe jajka
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko razem zblendowałam na jednolitą masę. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól i sodę. Wbiłam jajka i dodałam zblendowane ziemniaki z serkiem. Z podanych składników zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczałam w dłoniach i obtaczałam w mące. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Na gorący olej wkładałam uformowane placki i smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki można podać ze śmietaną, twarożkiem, jogurtem, czy innymi ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 05 stycznia
Świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków:)
WanilioweImprowizacje 05 stycznia
dziękuję
Składniki
  • ok. 250g ugotowanych ziemniaków
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 małe jajka
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
Składniki