Placki z fioletowych ziemniaków

Placki z fioletowych ziemniaków
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Fioletowe ziemniaki są słodsze od zwykłych, jednak nie tak słodkie jak myślisz (bataty) ;) Robi je się w kilka chwil. Są chrupiące i niesamowicie aromatyczne.

Składniki

  • 750 g fioletowych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, pozostawiamy na kwadrans, by puściły wodę. Odciskamy.

    Cebulę, czosnek i natkę siekamy, dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Smażymy na rozgrzanym oleju.

Komentarze do przepisu (10)

danielek 31 sierpnia 2018
Sprawdzę sobie te fioletowe pyry jak spotkam.Dzięki Gregor ;)
bryssska 31 sierpnia 2018
Pycha ;-d
babcitereskiciasta 31 sierpnia 2018
Czerwone ziemniaki znam a fioletowych jeszcze nie próbowałam.Placki widać że ekstra.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 g fioletowych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz
Składniki